Egy szoftverfejlesztő "kalandjai"

A kávé (rövid) története

Többször futottam neki egy írásnak, de nem ment, nem feküdt a téma. Épp kutakodós kedvemben vagyok, ezért úgy döntöttem, hogy egy poszt erejéig átmegyek gasztro/kultúrtörténeti blogba és a kedvenc italomról írok. Érdekesség, hogy még az ősidőkben egy biológia versenyre készítettem egy pályázatot, aminek a témája a kávécserje volt – szóval ez már a második összefoglalóm erről a növényről/italról. 🙂

Kezdjük is egy wikipediás definícióval: a kávé (Coffea) a buzérfélék (Rubiaceae) családjának egyik nemzetsége, melynek megnevezésére a kávécserje vagy kávéfa nevet is használják. A kávéfajok Afrika és Ázsia trópusi területein, illetve Dél-Afrikában őshonos cserjék vagy kis fák. Két fő kávéfaj van a piacon: ~80% a Coffea arabica és ~20% a Coffea robusta. Érdekes hogy még a kávépiac is követi a Pareto elvet (a különböző jelenségek következményeinek 80%-a az okok 20%-ra vezethetőek vissza) ebben a felosztásban. (Most épp time management traininget csináltam, állandóan 80/20%-ot emlegetik).

A kávé szó az arab qahwah szóból ered, amit az oszmán-török nyelv vett át, és kahve-ra módosította – innen a magyar kávé. Érdekesség hogy a coffee szó, holland (koffie) közvetítéssel került az angol nyelvbe. (Más forrás a latin coffea szót említi)

A legenda szerint a kávét a kecskéknek köszönhetjük. Volt egy jemeni vagy etióp pásztor, akit egyes források Kaldiként emlegetnek. Ő éppen kint volt a mezőn, pásztorkodott, de a kecskékkel nem volt minden ok. Kaldi felismerte, hogy amikor az állatai a piros bogyós növényt rágcsálják, akkor bepörögnek, mintha valamilyen amfetamin származékot toltak volna. Az ördög munkáját sejtve a jelenség mögött összeszedvte a bogyókat és elvitte őket a helyi kolostorba egy Yahia nevű aggastyán apátnak. A szerzetesek elégették az ördögi bogyókat, de égés közben ennek olyan jó illata volt, hogy porrá törték a megégett kávészemeket és italt főztek belőle. A kis drogosok ezek után nem aludtak be az esti misén, így nagy mennyiségben kezdték el tolni a szert.

Egy espresso lenne, két cukorral!

Egy másik történet szerint Mohamed próféta egyszer nagyon beteg volt, de Allah megkönyörült rajta és Gábriel arkangyallal egy fekete gyógyitalt küldött neki, amitől Mohamed annyira férfi lett, hogy negyven férfi alig tudta leszedni a nyeregből és ugyanennyi nőt “megismertetett a szerelemmel”. (Szerintem Mohamed valami durvább randidrogot kapott, nem kávét).

Egy harmadik legenda szerint a kávét egy száműzött szufi bölcs fedezte fel, a növény megmentette őt és tanítványait az éhhaláltól. (100g pörkölt kávébabban van 540 kalória, és hamar telít  – mondjuk akkor én már vanilíaifagyis, tejszínhabos, karamellás jegeskávét választottam volna sütivel (5000 kalória).

Ezek a legendák nem bizonyítottak, de az igen, hogy a XV. században már kereskedtek a kávéval és megjelentek a kávéházak az arab világban, amiket hol betiltottak, hol engedtek üzemelni.Európába a kávé a XVII. században érkezett, az első kávéház Velencében nyitott meg 1629-ben. Érdekesség, hogy Angliában 1650-ben nyitott az első kávéház és 1675-ben már több mint 3000 volt belőlük. Ehhez képest az angol kávéról még akkor sem tudnék semmi jót mondani, ha válogatott kínzásokat kéne elszenvedem, pedig ezek szerint lett volna idejük kávé-kultúrát fejleszteni, de ők inkább a tea mellett tették le a voksukat (meg egy időben betiltották a kávéházakat itt is). Ami lényegesebb nekünk, az 1683 – ekkor nyitotta meg Jerzy Franciszek Kulczycki, aki mellesleg először tett tejet a kávéba (tehát ez a fickó számomra egy hős) a kávézóját Bécsbe.

Na ez melyik híres kávéház?

A kávéházak forradalmak kitörésének helyszínei voltak, számtalan művészeti vagy legalábbis kreatív alkotás született ezeken a helyeken,barátságok és szerelmek születtek és szakadtak meg itt. Sőt, voltak internetkávézók is, amik tíz éve kifejezetten hasznos helyeknek bizonyultak tantárgyfelvétel idején.

A világ legnépszerűbb itala a víz, de őt a kávé követi. Manapság mindennek van világnapja, e csodás folyadéké szeptember 29-e. Ha nem lenne kávé, akkor egy csomó értékes dolog nem jöhetett volna létre. Meg egy rakat fos kód sem 🙂

 

Végezetül megosztanám a kedvenc kávéreceptem:

  1. Végy egy kotyogós kávéfőzőt.
  2. Tegyél bele vizet a csíkig.
  3. Önts ki belőle egy keveset.
  4. Púpozd a kávétartó részbe a kávét és szépen simítsd el. Ha végeztél szuszakolj bele még egy kanállal.
  5. Rakd össze a kotyogóst, és tedd fel a lángra.
  6. A megfőtt kávét fogyaszd mosolyogva. Egészségedre! 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!